Övrigt

Beachhandboll

2009-02-21 11:15 #0 av: AndreasS

Beachhandboll är en variant av handboll som förutom att den spelas i sand även har något annorlunda regler. Dessa skillnader kan skilja mellan olika turneringar. 2002 bestämdes det om gemensamma internationella regler för beachhandboll.

Regler för beachhandboll (urval)

Spelplanen Beachhandboll

Spelplanen är en rektangel, 27m lång och 12m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 40cm tjockt lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3m. Målen ska vara 3m breda och 2m höga.

Beachhandboll spelplan

Speltid

Matchen består av två halvlekar som håller på i 10 minuter och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden goal". Om vardera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (En spelare mot målvakten).

Laget

Ett lag kan i princip bestå av upp till 8 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1 målvakt) får vara på spelplanen. De återstående spelarna är avbytare

Utrustning

Alla spelare spelar barfota. Det är dock tillåtet att bära strumpor eller sportförband. Sportskor och andra typer av fotbeklädnad är dock otillåtna. Det är inte tillåtet att ha på sig saker som kan vara farliga för spelarna som armband, klockor, ringar, halsband eller kedjor.

Beachhandboll i Sverige

Varje år anordnas tävlingen Åhus Beachhandboll Festival på stranden i Åhus.

Vintrosa Beach Handboll Cup arrangeras varje år utanför Örebro.

Skott mot mål i beachhandboll

Dessa bilder går under Creative Commons "Share Alike" Version 1.0, 2.0 och 2.5 licens.

Källa: Wikipedia.se

Anmäl
2009-02-21 12:56 #1 av: Leffe

Kul, men hur får man bollen att studsa rätt i den ojämna sanden

Anmäl
2009-02-21 18:19 #2 av: AndreasS

Det undrar jag också.

Anmäl
2009-02-24 00:17 #3 av: Krikke

Intressant artikel Andreas, inget jag visste något om.

/ Krikke

Medarbetare på Hockey iFokusFotboll iFokus

| Frölunda HC | IFK Göteborg |

Anmäl
2009-02-26 12:29 #4 av: HannaM

#1 Man studsar inte, bollen=) Är en boll som knappt kan studsa=) Samma som när man spelar på gräs. Lagspelet och passningarna prioriteras.

Har för mig att det är annorlunda med utvisningar också, när jag spelade så tror jag det var så att man fick 1 minuts utvisning istället för varning och att 2 minuters inte finns.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2014-09-03 20:36 #5 av: UllaNo

Verkar vara en ganska kul art av handboll.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.